Facebook beoordelingen worden aanbevelingen 

Facebook beoordelingen: van recensies met sterren naar aanbevelingen 

Op zakelijke Facebook pagina’s konden klanten tot voor kort Facebook beoordelingen plaatsen door het geven 1 tot maximaal 5 sterren met eventueel een korte toelichting. Een paar dagen geleden heeft Facebook na een periode van testen het review systeem flink aangepast. Vanaf nu kunnen bezoekers alleen een aanbeveling schrijven. Facebook is er denk ik nog niet helemaal over uit of ze het systeem houden zoals het is. Misschien komen de sterren wel terug. Deze melding staat namelijk op mijn nieuwe review pagina: ‘Heb je feedback over je ervaring met reviews over je bedrijf? We hebben het tabblad Reviews veranderd en krijgen graag feedback van je. Wat vind je van de nieuwe ervaring?’

Facebook beoordelingen

Wat is er precies veranderd in Facebook beoordelingen?

Ik heb zo goed mogelijk uitgezocht en proberen te achterhalen wat Facebook precies heeft veranderd. Facebook zelf heeft er namelijk weinig over geschreven en als je via Google zoekt naar informatie is er bar weinig over te vinden. Heb je nog aanvullingen op deze blog of wil je je mening kwijt over de nieuwe wijziging? Deel hem dan in het reactieveld onderaan deze blog.

Vroeger: Facebook beoordelingen Nu: Facebook aanbevelingen 
Beoordeelden met sterren. Van een 1 voor zeer slecht tot een 5 voor uitstekend. Beoordelen met wel/niet aanbevelen.
Gemiddelde van alle cijfers bepaalde je score. Vanaf 4,95 had je een 5-sterrenstatus. Score gebaseerd op aantal positieve/negatieve aanbevelingen en eerdere sterbeoordelingen op je pagina.
Toelichting bij een beoordeling niet verplicht. Toelichting verplicht.
Je kan kiezen met wie je de aanbeveling deelt. Bij openbaar wordt deze weergegeven op de review pagina en kan iedereen het zien. Je kan kiezen met wie je de aanbeveling deelt. Bij openbaar wordt deze weergegeven op de review pagina en kan iedereen het zien.
Review is na plaatsing makkelijk te bewerken door de bezoeker. Review kan na plaatsing niet worden bewerkt. De bezoeker kan hem alleen verwijderen en opnieuw plaatsen.
Reviews niet zichtbaar op de tijdlijn van degene die de review plaatste, alleen op de recensie pagina. Reviews zijn zichtbaar op de recensie pagina, maar ook in de tijdlijn van degene die de review plaatst.

Waaruit bestaan de nieuwe Facebook beoordelingen dan?

Deze nieuwe stijl Facebook beoordelingen is gebaseerd op het aantal mensen dat jouw pagina wel of niet heeft aanbevolen op Facebook en op eventuele eerdere sterbeoordelingen en reviews die jouw pagina al had. De eerdere sterbeoordelingen blijven ook gewoon zichtbaar.

Wat ik goed vind aan het nieuwe systeem

Twee dingen vind ik goed aan de nieuwe methode van Facebook beoordelingen. Ten eerste dat klanten nu altijd een toelichting moeten geven voordat ze een review kunnen plaatsen. Zomaar een onterecht lage ster zonder uitleg is waar bedrijven langere tijd een val in hun gemiddelde zien, is dan niet mogelijk. Ten tweede is het eenvoudiger om oneerlijke aanbevelingen te rapporteren aan Facebook. Heb je onterecht een negatieve aanbevelingen gekregen? Dan kun je met de knop ‘Feedback geven’ inhoud rapporteren waarvan je vindt dat die oneerlijk of spam is.

Wat ik niet goed vind aan het nieuwe systeem

Ik vraag me af hoe ze de positieve aanbevelingen afwegen tegenover negatieve. Het zou niet fair zijn als een bedrijf die normaal gesproken 3 sterren zou krijgen nu met een positieve beoordeling even goed wordt gewaardeerd als iemand die normaal gesproken 5 sterren kreeg. Daar zit wel een groot verschil, die met het nieuwe systeem niet zichtbaar is. Ik kan me dus voorstellen dat bedrijven, die nu een hoog cijfergemiddelde hebben, niet staan te juichen. Wat ik ook geen positieve ontwikkeling vind, is dat de review van een bezoeker niet alleen op de review pagina van je bedrijf verschijnt, maar ook op haar of zijn tijdlijn. Dat vormt denk ik een drempel om als klant een aanbeveling achter te laten, omdat iedereen mee kan kijken. Zo’n review is namelijk best persoonlijk. Hoe denk jij daar over?

Het plaatsen van een aanbeveling

Hieronder een paar afbeeldingen van de verschillende stappen als je een aanbeveling wilt plaatsen.

Facebook knop voor aanbevelingen

Stap 1: Facebook knop voor aanbevelingen

Aanbeveling schrijven

Stap 2: Aanbeveling schrijven. Bij een negatieve aanbeveling staat in het invulveld “Wat kan er worden verbeterd aan bedrijf X?”

Positieve aanbeveling op Facebook

Stap 3: Positieve aanbeveling op Facebook

35 gedachten over “Facebook beoordelingen worden aanbevelingen 

 1. Ria

  Wij krijgen op onze Dogs4dogs.nl pagina reviews, deze staan er of pas dagen na goedkeuring in de recensie lijst. Of staan alleen in de community tab..
  Waarom worden sommige reviews laat of niet geplaatst? Alle instellingen staan okay. De laatste review staat een aardbolletje bij dus openbaar lijkt me. We krijgen er wel reacties op, maar staat dus niet bij recensies

 2. Anne

  Dank voor je artikel.
  Persoonlijk vind ik het inderdaad een heel groot nadeel dat een aanbeveling op de tijdlijn verschijnt. Ik ben het helemaal met je eens. Het gaat in dit geval om een coaching bedrijf en ik gun hun de aanbeveling enorm maar het is ook een persoonlijk verhaal en hoewel het geen geheim is, is het ook niet nodig dat er een groot spandoek rondgaat. Ik ben nog op zoek naar een manier om dit te omzeilen en vroeg me af als ik hem deel met ‘alleen ik’ of hij dan toch op de bedrijfspagina terecht komt? Of zou ik hem dan hoe dan ook helemaal openbaar moeten zetten? Dat maakt het nog persoonlijker want iedere verdwaalde bezoeker op mijn profiel ziet meteen aan wel bedrijf ik gelinkt ben. Een aanbeveling alleen voor vrienden heeft dan in feite zeer weinig nut.

 3. Karin

  Hallo Irena,

  Ook het probleem dat mijn sterren weg zijn. Hier baal ik ongelofelijk van. Het is het eerste wat klanten zien als ze op de pagina komen. Nu lijkt het of ik net beginnen ben en nog geen beoordelingen heb. Als het zo blijft dan stop ik helemaal met facebook en hou ik alleen mijn google account.
  Groet Karin

 4. Karin Eigenraam

  Hallo Irena,

  Ook het probleem dat mijn sterren weg zijn. Hier baal ik ongelofelijk van. Het is het eerste wat klanten zien als ze op de pagina komen. Nu lijkt het of ik net beginnen ben en nog geen beoordelingen heb. Als het zo blijft dan stop ik helemaal met facebook en hou ik alleen mijn google account.
  Groet Karin

 5. van Hees

  Hallo, op mijn fb pagina kunnen klanten helemaal geen aanbeveling meer achter laten. Voorheen met de sterren wel. Ik heb de instelling aanbeveling wel op aan staan. Hoe kan ik dit veranderen??

 6. Steef

  Beste Irena,

  Hopelijk kun je mij ook helpen.
  Ik heb mijn eerste 5 aanbevelingen ontvangen maar er worden er maar 3 getoond op het tabblad recensies.
  Alle aanbevelingen zijn met status openbaar geplaatst, dus ik begrijp niet waarom ze niet allemaal getoond worden en vind dat wel een gemis.
  Hopelijk weet jij hoe dit kan? En hoe ik ervoor kan zorgen dat alles zichtbaar wordt?
  Mijn pagina is @hondencoachsteef

  Alvast bedankt voor je tijd!

 7. Jiska Bjorkman

  Hoi Irena,

  Bedankt voor je duidelijke uitleg.
  Ik heb een bedrijfspagina op Facebook. Ik heb recensies gekregen en het ‘schuifje’ ook aan staan. Toch zie ik de mogelijkheid van aanbevelingen niet in mijn balk.
  Wat ik in jouw uitleg lees, is dat als je recensies had je dan ook automatisch aanbevelingen hebt aanstaan. Maar dat is bij mij dus niet.
  Ik heb al bij veel mensen navraag gedaan.
  Heb jij misschien nog een tip?
  Groet, Jiska (Jibaco)

 8. Syl

  Hi there!

  Inmiddels heb ik een stuk of 20 aanbevelingen, echter staat er dat ik nog geen beoordeling heb. [0]
  Terwijl een kennis van mij 1 aanbeveling heeft en daardoor 5 sterren heeft op basis van 1 recensie. Zij heeft de pagina later gemaakt dan ik. Ik heb gezocht in instellingen, kan helaas niks vinden. Alle knoppen staan aan en op openbaar. Wat moet ik doen?

 9. anouk

  Hoi Irina,
  Ik heb een aanbeveling gehad, en het tabblad recensies aangezet. Echter deze wijziging wordt steeds niet opgeslagen door Facebook en is alsnog niet zichtbaar op mijn pagina enig idee hoe ik dit kan aanpassen?

  Groet!

 10. Marieke

  Niet goed Facebook. Mensen moeten ook hun slechte ervaringen kunnen delen. Zo komen bedrijven er altijd goed vanaf.

 11. Priscilla

  Hi,

  Al enige tijd verder, weet je toevallig L hoeveel recenties je nodig heb om een aanbeveling te krijgen op je pagina?
  0 beoordelingen en 7 recenties.. volgens mij is dit gewoon een fout van facebook?

 12. Vera

  Hi Irena,

  Ik heb de laatste tijd wat problemen met mijn reviews.
  De eerste review ging prima, maar een paar maanden later lukte het mensen niet om een review te schrijven, of ik kreeg verder geen melding dat er iets was geschreven terwijl dat klanten aangaven dat te hebben gedaan.

  Nu heb ik vandaag gekeken en toen ik spontaan wisselde van mijn fb pagina Feather Light naar reageren vanuit mijn account kon ik ineens wel twee andere reviews zien..
  Het lijkt er dus op dat ze indirect op mijn fb pagina staan, als dat überhaupt mogelijk is?
  Ze zijn zichtbaar voor de gene die ze geschreven heeft maar heb begrepen dat ze niet zichtbaar zijn voor andere mensen ( wat navraag gedaan in mijn vrienden/ klanten kring ).
  Ik kan ze alleen zien vanuit ” reageren als Vera Abbenhuis ” en als ik reageer vanuit Feather Light zijn er twee reviews niet meer zichtbaar.

  Waar heeft dat mee te maken en hoe kan ik dit oplossen?

 13. Sylvie Schoemaker

  Op facebook heb ik een positieve recensie geplaatst voor Miss Men kapsalon in Dordrecht. Tot mijn verbazing is er, zonder dat ik een cijfer ingevuld, een 3.2 hieronder geplaatst. Als ikzelf een cijfer had mogen invullen had ik wel een 5 willen geven.
  Is dit door jullie te veranderen?
  Hartelijke groet,
  Sylvie Schoemaker

 14. Piet

  Beste

  Ondanks nog positieve aanbevelingen in de laatste dagen zakt mijn score ineens weer. 4,3 naar 4,5 en volgende dag terug 4,3 …
  Terwijl andere pagina’s hun score van 5 behouden ondanks er geen positieve aanbevelingen bijkomen ? Ik begrijp het zo niet maar ben uiteraard niet tevreden
  Dank voor een antwoord.

 15. Bertine

  Hoi Irena,

  Leuk artikel. Ik heb 7 recensies op mijn pagina. Allemaal erg tevreden en volgens de recensies bevelen ze mijn bedrijf aan. Helaas zie ik ernaast deze meldingen vanuit facebook:

  nog geen aanbevelingen
  nog geen beoordeling
  0 van 5
  Op basis van de mening van 0 mensen
  Waaruit bestaat deze beoordeling?
  Deze beoordeling is gebaseerd op het aantal mensen dat de pagina wel of niet aanbeveelt en op eventuele eerdere beoordelingen en recensies van de pagina.

  Ik vraag me af: heb ik met 7 positieve reviews niet genoeg beoordelingen? Wanneer kan ik wel een aanbeveling vanuit facebook verwachten?

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Bertine, zo te zien heb je meer aanbevelingen nodig om een cijfer te krijgen. Hoeveel dat er zijn, zou ik niet weten. Heb je onlangs de categorie van je pagina aangepast? Het zou ook daaraan kunnen liggen dat je reviews niet meer worden getoond. Is dat niet het geval, dan zou ik klanten actief om aanbevelingen vragen en wie weet dat er bij een bepaald aantal opeens wel een cijfer verschijnt. Ik wens je veel succes en hoop voor je dat je snel een cijfer ziet. Tip: geef Facebook feedback via het formulier onder je aanbevelingen en recensies of onder je persoonlijke account via de optie ‘Hulp en ondersteuning’.

 16. Andrea

  Hallo,
  Wat een fijn artikel, waarmee alles nu een stuk duidelijker word.
  Kan ik op mijn eigen Facebook pagina reviews toevoegen van mensen die geen Facebook hebben, maar mij deze reviews hebben gemaild? Ik kan er dan wel naam/initialen bijzetten, maar zij kunnen dit niet zelf plaatsen….

  Gr. Andrea

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Andrea, ik ben blij dat je wat aan mijn artikel hebt gehad. Voor wat betreft je vraag is het technisch niet mogelijk om zelf reviews toe te voegen van andere mensen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen Facebook hebben. Social media reviews moeten onafhankelijk zijn. Dat zouden ze niet meer zijn als paginabeheerders (die willen natuurlijk alleen goede recensies) zelf reviews kunnen plaatsen.

   Sociale groet,
   Irena

 17. Dorinke

  Dag Irena,

  Onze Facebookpagina geeft aan dat wij een 3 out of 5 krijgen op basis van 3 reviews. Deze beoordelingen komen uit de periode dat er nog sterren gegeven konden worden. Inmiddels hebben we veel meer beoordelingen, meer positieve dan negatieve. Het lijkt als of Facebook deze beoordelingen niet meeneemt in de sterren die worden weergegeven, omdat Facebook aangeeft dat de sterren beoordeelt zijn op maar drie reviews. zie: https://www.facebook.com/glaspunt/reviews/?ref=page_internal

  Hoe kan dit? En hoe zorg ik ervoor dat de nieuwe beoordelingen wel worden meegenomen?

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Dorinke, ik zie inderdaad dat je veel meer aanbevelingen hebt dan vertoond worden. Mijn tip is om via het feedback formulier onder je aanbevelingen en recensies of onder je persoonlijke account via de optie ‘Hulp en ondersteuning’ een melding te maken bij Facebook.

 18. Samaneh Abedini

  Beste Irena,
  Ik kan de laatste recensies op mijn fb niet vinden, alleen maar de eerste 4 recensies. Waarom zie ik de nieuwe niet? ik heb het 2x geprobeerd. Mijn instellingen staan volgens mij goed en van mijn klanten ook openbaar gezet. Ik kan er verder via goolge ook niets over vinden.

  Groeten

 19. Kim de Koning

  Hallo Irena,

  Ik krijg van een aantal klanten van mijn bedrijf het bericht dat hun aanbevelingen niet op mijn ‘Aanbevelingen en recensies’ pagina terecht komen, maar alleen op hun persoonlijke tijdlijn. Weet jij waardoor dat zou kunnen komen?

  Voor de volledigheid: om te testen of dit vaker gebeurt heb ik diverse bevriende klanten gevraagd of ze een test-aanbeveling wilden plaatsen, om te kijken of zij hier ook last van hadden. Deze aanbevelingen komen echter allemaal keurig op de ‘Aanbevelingen en recensies’ pagina en niet op hun persoonlijke tijdslijn…

  Hartelijke groet,
  Kim de Koning

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Kim,
   Bedankt voor je vraag. Na het plaatsen van een aanbeveling, kan iemand kiezen wie deze mag zien. Standaard staat de zichtbaarheid op ‘Iedereen’. Maar mensen kunnen ook de instellingen voor het delen aanpassen. Naast Iedereen, zijn er de volgende opties: Alleen vrienden / Vrienden van vrienden / Alleen ik / Aangepast. Als iemand de aanbeveling dus niet openbaar deelt, is deze alleen op zijn/haar tijdlijn en niet op jouw Facebook-pagina zichtbaar. Ik hoop dat mijn antwoord je verder helpt.

   Social groet,
   Irena

 20. Nadya

  Hoi Irena,

  Kun jij mij helpen met het volgende? Een deelnemer van mijn yogastudio was zo lief om een fijne recensie te plaatsen op mijn bedrijfspagina. Nu komt het: de recensie kan ik niet zien, noch heb ik er bericht van gekregen. Zij heeft mij op haar telefoon laten zien dat zij inderdaad een recensie heeft geplaatst, zij ziet deze dus WÈL staan op MIJN bedrijfspagina. Ik als eigenaar zie hem dus niet, gelukkig zijn mijn vorige resencies/aanbevelingen nog wel steeds zichbaar. Ook wanneer ik klik op ‘nuttigst’ of ‘meest recent’, komt helaas niet haar recensie naar voren. Ook had ik er toch melding van moeten krijgen, zodat je diegene kunt bedanken, een reactie kunt plaatsen.. Ook zie ik nu dat er in total 8 recensies geplaatst zijn, maar dat ik er slechts 5 kan zien. Ontzettend onhandig dat je als bedrijf dan niet kan reageren toch? Hoe kan dit?? Ik hoor graag van je terug. Bedankt alvast! Vriendelijke groet, Nadya

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Nadya,
   Ik heb je Facebook-pagina net bekeken. Van de 8 aanbevelingen zie ik er in totaal 7. In principe zou je alle recensies moeten zien. Indien dat niet het geval is, kan het liggen aan de privacy instellingen van de plaatser. Als ze deze niet op ‘openbaar’ heeft staan, maar bijv. ‘vrienden’ dan is de aanbeveling niet openbaar en alleen voor haar en haar eigen netwerk zichtbaar. Je zou aan haar kunnen vragen of ze de instelling van de aanbeveling wil checken en aanpassen. Laat je nog even weten of de privacy instelling de oorzaak is van het niet zichtbaar zijn?

 21. Susan

  Hi Irena,

  Ik lees net je artikel maar zie nergens hoe je de aanbeveling aanzet. Hij is niet meer terug te vinden ondanks de stappen die ik gedaan heb via sjablonen en tabbladen.

  Het gaat om een zakelijk account. Super als jij het antwoord weet, want ben al een uur aan het zoeken voor een klant.

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Susan,
   Heb je wel via instellingen/algemeen aangezet dat bezoekers aanbevelingen kunnen plaatsen? Als je die optie namelijk uit hebt staan, is het namelijk niet mogelijk een aanbeveling te plaatsen.

 22. Marianne

  Hallo
  Ook ik heb een vraagje
  Ik heb op mijn pagina méér dan 35 aanbevelingen , maar ik heb geen beoordeling meer
  Dus mijn bezoeker ziet gewoon een door FB geplaatste bericht “geen beoordelingen ”
  ook het cijfer is weg waar normaal stond ; op basis van ( in mijn geval dan ) 35 beoordelingen een cijfer van bv 4.7 / 5
  weg …..gewoon weg ….:-(
  en bij mij is dat net zoooo belangrijk …… klanten huren een auto bij een bedrijf mét goede aanbevelingen !
  of kan ik daar iets aan doen ???

  https://www.facebook.com/bonairebestcarrental

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Beste Marianne,
   Bedankt voor je vraag. Ik kan me heel goed voorstellen dat je baalt nu er staat dat je ‘Nog geen beoordeling’ hebt en dat je gemiddelde cijfer ‘verdwenen’ is. Met 35 aanbevelingen zou je die wel moeten hebben, lijkt me. Als ik op de ‘i’ knop naast de tekst ‘Nog geen beoordelingen’ klik dan krijg ik de melding: Bonaire BEST Car Rental Autoverhuur Bonaire Luxewagens aan lage prijzen heeft nog niet genoeg aanbevelingen ontvangen om een beoordeling te berekenen. Als je deze pagina kent, kun je ons helpen deze te beoordelen door een aanbeveling te schrijven op Facebook. Volgens Facebook heb je dus meer aanbevelingen nodig om een cijfer te krijgen. Hoeveel dat er zijn, zou ik niet weten. Sinds het nieuwe systeem er is, zijn er veel bugs. Ik heb meerdere verhalen gelezen van beheerders, die opeens hun cijfer kwijt zijn. Of nog erger, alle beoordelingen. Zomaar uit het niets. Heb je onlangs de categorie van je pagina aangepast? Het zou ook daaraan kunnen liggen dat je reviews niet meer worden getoond. Is dat niet het geval, dan zou ik klanten actief om aanbevelingen vragen en wie weet dat er bij een bepaald aantal opeens wel weer een cijfer verschijnt. Ik wens je veel succes en hoop voor je dat je snel een cijfer ziet.

   Social groeten,
   Irena

 23. Matthijs

  Beste Irena,

  Onlangs heb ik, particulier, een review gegeven over een product op fb. Deze review zie ik niet terug op mijn timeline onder ‘Info’ of ‘about’. Het hokje reviews of recensies heb ik aangevinkt onder de kop ‘Meer’ en dan zou je deze terug moeten zien onder ‘Info’ op mijn eigen pagina (bijvoorbeeld onder je likes of tv-series die je hebt geliked. Tevens heb ik onder ‘Activiteitenlogboek’ het onderdeel ‘Zichtbaar op tijdlijn aangevinkt’ en nog steeds niet zichtbaar. Heb jij een oplossing?

  Graag je reactie.

  Gr. Bianca.

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Bianca, ik weet niet op welke pagina je precies een review hebt achtergelaten, dus kan ik het vanaf hier niet controleren. Wat ik wel weet, is dat je alle reviews en aanbevelingen in ieder geval moet kunnen zien op je eigen ‘Recencies’ pagina onder de knop ‘Meer’ (zoals je zelf schrijft). De mijne staan bijvoorbeeld allemaal op https://www.facebook.com/IrenaMarmelstein/reviews (niet openbaar, maar dan weet je hoe de link eruit ziet). En als reviews/aanbevelingen er niet tussen staan, staan ze ook niet op de desbetreffende pagina.

   Groeten, Irena

 24. Sophia

  Ik wist dit niet en vind het ook niet ideaal. Ik heb kort geleden een aanbeveling via FB gekregen van een klant. Erg blij mee natuurlijk! Maar waar kan ik deze dan terugvinden? Hij staat nl. niet bij recensies, alleen in mijn tijdlijn… Klant heeft aanbeveling wel op openbaar gezet.

  1. Irena Marmelstein Bericht auteur

   Hi Sophia,
   Alle aanbevelingen vind je terug op de recensiepagina. Ze staan tussen de beoordelingen, die je vroeger kreeg. Het verschil met de beoordelingen is dat er bovenaan de aanbeveling de volgende tekst staat: [Naam klant] raadt [Naam pagina] aan. Je aanbevelingen vind je ook terug onder het tabblad Meldingen. Ik hoop dat je ze nu wel kunt vinden. Overigens is het wel zo dat een aanbeveling wordt gezien als 5 sterren. Dus heb je een 5-sterren status? Dan behoud je die zolang iemand je aanraadt.

   Social groet,
   Irena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.