Voorkom delen Facebook browsergeschiedenis

Voorkom dat Facebook je browsergeschiedenis deelt, lees hoe je dat doet

Gisteren kondigde Facebook aan met alle verzamelde app en website data hun gebruikers beter te bedienen met gepersonaliseerde advertenties. Het geldt voorlopig alleen voor de VS, maar het zal niet lang duren voordat wij er ook mee te maken krijgen. Wat de aankondiging in de praktijk inhoudt, is dat ze hun adverteerders beter gaan bedienen door de browsergeschiedenis van gebruikers te delen. Zo kunnen adverteerders gerichter hun doelgroepen bereiken. Misschien ben je daar wel blij mee, omdat je dan alleen advertenties krijgt te zien waar je wat aan hebt. Als je echter niet wilt dat ze binnenkort jouw data delen, kun je dat alvast voorkomen met een opt-out. Dit moet je dan wel voor al je apparaten (pc, tablet, mobiel enz.) doen.

Voorkom het delen van je browsergeschiedenis met onderstaande stappen

1. Ga naar Digital Advertising Alliance. Selecteer in het middelste scherm ‘Companies Customizing Ads For Your Browser’.Voorkom dat Facebook je browsergeschiedenis deelt

Scroll door de alfabetische lijst met bedrijven totdat je Facebook ziet en vink het hokje rechts aan. Druk daarna op ‘Submit your choices’. In de lijst staan ook alle andere bedrijven en partijen, die jouw data verzamelen. Ook daar kun je een opt-out voor aanvinken. Het kan even duren voordat alles is verwerkt. Controleer of de opt-out voor Facebook (en/of andere bedrijven) is gelukt door op het rechter scherm te klikken. In onderstaande afbeelding zie je dat mijn opt-out is gelukt.

image

Overigens betekent deze opt-out mogelijkheid niet dat Facebook of de andere bedrijven jouw data niet meer verzamelen. Dat blijven ze waarschijnlijk gewoon doen, alleen delen ze die niet met adverteerders.

NB: Als je onderstaand scherm te zien krijgt, staan je cookie blokkeringen nog aan. Op mijn tablet kon ik gewoon doorgaan door op ‘Continue Anyway’ te klikken.image

2. De meesten van ons gebruiken ook de Facebook app, dus zorg dat je ook de instellingen op je mobiele apparaten aanpast. Op je iPhone ga je naar Instellingen/Privacy/Reclame en schuif je het knopje naast ‘Beperk reclametracking’ naar rechts. Je krijgt nu geen advertenties gebaseerd op je browsergeschiedenis.

image

Heb je een Android apparaat? Lees dan hier hoe je op een Android toestel gepersonaliseerde advertenties uitzet.

Geraadpleegde bron: Gizmodo

Eén gedachte op “Voorkom delen Facebook browsergeschiedenis

  1. Pingback: De Digitale Media van 16 juni 2014 « OF | De Digitale Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.